Wartość o1 TDI po roku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • knapu
    Classic
    • 2009
    • 1

Wartość o1 TDI po roku

Zamieszczone przez grol
    Impuls przy przekroczeniu prędkości po której w USA (a u nas opcjonalnie) uruchamia się blokada drzwi?
    Czyli może być to powiązane z ustawieniem alarmu, centralnego? Co prawda u mnie drzwi nie ryglują się automatycznie.
  • bogdan_mr
    Classic
    • 2007
    • 2

Wartość o1 TDI po roku

Witam,

Rok temu za nową O1 1,9 TDI Tour Ice+ dałem 63k PLN.
    Dzisiaj pani z PZU wyceniła jej wartość na podstawie tabel na 44k PLN.
    Utrata wartości to zatem około 30% !!!
    Czy nie ma tu pomyłki ???

Pozdr,
    Bogdan

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

niestety smutne ale prawdziwe ... :?

Zdaniem eksperta Eliza Kitlas, specjalista ds. marketingu i PR EurotaxGlass's Polska Sp. z o.o.
      Wartość rezydualna zależy od kilku głównych czynników. Jednym z nich jest historia pojazdu, czyli ceny, jakie dany model osiągał na rynku w przeszłości. Ważne jest też, kiedy producent przewiduje istotne zmiany w danym modelu: zmiany techniczne, face-lifting – rzutują na cenę tej marki pojazdu. Istotny wpływ na utratę wartości ma wyposażenie samochodu – im większy pakiet wyposażenia ponadstandardowego, tym większa utrata wartości samochodu. Pakiet wyposażenia ponadstandardowego traci swoją wartość znacznie szybciej niż sam pojazd. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na wartość rezydualną jest przebieg samochodu.
      Istotny wpływ na obniżenie wartości rezydualnej pojazdów mają też wszelkiego rodzaju promocje oferowane przez dealerów, szczególnie popularne w ostatnich latach. Stała i wysoka promocja na dany model może w skrajnych przypadkach doprowadzić do utraty wartości (liczonej od wartości cennikowej przed upustem dealera) w okresie pierwszych 9–12 miesięcy eksploatacji pojazdu na poziomie 35–40% wartości.

źródło [onet.pl]
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• bogdan_mr
        Classic
        • 2007
        • 2

Dzięki za wyczerpujące informacje.
        Faktycznie dealerzy prześcigają się obecnie w promocjach, więc zgodnie z tym co piszesz mogło być jeszcze gorzej.
        Pozdrawiam,
        Bogdan

Komentarz

• Andja
          Rider
          • 2006
          • 596

:shock: jak dla mnie to niezla 'wtopa'

Komentarz

• MT
            Classic
            S_OCP Member
            • 2007
            • 24

Mam Octavię I 1,9TDI, Tour Ice+ . Po roku Generali wyceniło samochód na 51500zł.

Komentarz

• giiiienek
              Ambiente
              • 2007
              • 242

I co ci po tym że wyceniło na ponad 50tys. (lepiej dać mniejszą wartość samochodu mniej się zapłaci) w razie np. kradzieży powiedzą ze samochód nie jest tyle wart na ile był ubezpieczony ( bo teraz po miesiącu po ubezpieczeniu cena jest mniejsza) Ja tak miałem z mercedesem był ubezpieczony na 50tys po miesiącu rozbiłem i powiedzieli ze jego wartosc jest 30tys i zwrócili mi tą nadpłatę od tej kwoty.

Komentarz

Pracuję...